Ventspils, LATVIA

Music School and Concert Hall in Ventspils

Completely customised seats with optimal acoustic response

Architects

Description

The new classical concert hall of Ventspils, in Latvia, has been equipped with completely customized seats, on the basis of the model Flex 6035, one of the most elegant and compact seat designed by Figueras.

Project Name:Music School and Concert Hall in Ventspils
Year of Development:2019
Country:Latvia
Location:Ventspils
Installed Seats:Bespoke Model
Capacity:578
Segments:Made to Measure
Venues:Performing Arts Centres, Auditoriums & Conference
Architecture Studio:David Cook, Martin Haas & Stephan Zemmrich Studio

Installed Seats

Installed Systems

Case Study

From 2018 until the beginning of 2021, Latvia is celebrating the 100th anniversary since the proclamation of independence. As part of this celebration, the Baltic city of Ventspils has inaugurated a new Music School and Concert Hall designed by Haas Cook Zemmrich STUDIO2050.

Located on the main public square, which has always been an important venue within the city, the Music School is surrounded by public gardens, water features and recently installed sculptures. This urban landscape frames the music school enriching the overall vision of the building.

The music school offers a wide range of performance spaces; a classical concert hall with capacity of up to 600 seats, a small “black-box” theatre, a music library and an outdoor stage and amphitheatre. The whole complex offers the citizens of Ventspils a place fully dedicated to enjoy their most deeply rooted cultural traditions related to music.

The classical concert hall has been equipped with completely customized Figueras seats, on the basis of the model Flex 6035, one of the most elegant and compact seat designed by Figueras. The concert hall required a seat with an optimal acoustic response, for this reason, Figueras worked closely with Müller-BBM in order to comply with the necessary acoustic parameters by means of several modifications of the original seat.

Another eye-catching detail of this bespoke seat is the distinctive fabric that has been used to upholster them. This bespoke fabric, which is the result of a collaboration between hascookzemmrich STUDIO2050 and Rohi Stoffe GmbH, has been designed with a great colour range that provides a contrast with the wooden parts of the seat itself and timbers of the building interiors.

If you want to know more about this project, read the full interview with architect David Cook, founding partner at haascookzemmrich, by downloading the Case Study file.

RELATED PROJECTS

Teatro-canal-configurable
Teatros Canal
Edificio Beatriz
Edificio Beatriz
Centre Pompidou
Centre Pompidou
Patterson Architects - Len Lye Centre (07)
Len Lye Contemporary Art Museum
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.