London, UNITED KINGDOM

The Crystal, Siemens HQ

Functional fixed seating with digital tablets designed to offer optimum user comfort in this conference room

Architects

Description

The Crystal, located in London’s Royal Victoria Docks, stands out as one of the world’s most sustainable buildings, built by Siemens to house its Center of Competence Cities division. The building houses Siemens offices and the world’s largest exhibition on urban sustainability, as well as a 268-seat auditorium under a red ovoid structure. The main challenge was to adapt the auditorium’s seating to integrate individual tablets, which Figueras achieved by modifying the backrest inclination while maintaining the original comfort. The Top 5036 seat, upholstered in wool and equipped with an LP tablet, was the ideal choice for long conferences, standing out for its comfort and ease of disassembly.

Project Name: The Crystal, Siemens Urban Sustainability Center
Country: United Kingdom
Location: London
Installed Seats: Top 5036
Capacity: 268
Segments: Fixed Seating
Venues: Auditorium and Conference roomsCorporate Rooms
Architecture Studio: Wilkinson Eyre Architects
Interior designer: Pringle Brandon Perkins & Will.
Builder: ISG Construction

Installed Seats

Installed Systems

Case Study

Siemens opens its sustainable building, The Crystal

Situated in London’s Royal Victoria Docks, The Crystal is one of the world’s most sustainable buildings. Siemens has built it to house its Center of Competence Cities, which is a multidisciplinary team dedicated to the study and creation of sustainable cities. Its geometry and exterior enclosures have been designed by Wilkinson Eyre Architects, while the interior is the work of the Pringle Brandon Perkins & Will studio.

The building consumes 50% less energy than other similar buildings and emits 65% less CO². In addition, the building incorporates rainwater harvesting and solar heating, among other features. The Crystal is also London’s newest iconic building. According to Chris Wilkinson, director and founder of Wilkinson Eyre, “the crystalline geometry of the architecture derives its inspiration from nature. The massing of the two interlocking triangular forms generates an exciting and dynamic building from every angle as you move around the site”.

Inside, the building houses Siemens offices, the world’s largest urban sustainability exhibition centre (2,000 m²) and a 268-seat auditorium under a red oval structure.

Technical details

  • Name: The Crystal, Siemens Urban Sustainability Center
  • Location: London, United Kingdom
  • Architect: Wilkinson Eyre Architects
  • Interior architecture: Pringle Brandon Perkins & Will.
  • Construction company: ISG Construction
  • Property: Siemens
  • Total area: 6,300 m²
  • Auditorium capacity: 268 seats
  • Product: Top 5036

Challenges and solutions

In the initial project, the depth of the auditorium’s steps was 930 mm, and seats without writing tables were planned for. However, as the work progressed it was decided to equip the seats with an individual table to give the auditorium more functionality as a conference room. Figueras changed the angle of the backrest of the seats to make them shallower, thus providing space for the LP tablet and the optimum inclination for writing. This technical solution managed to get a 384 mm space between rows, while keeping the chair’s original comfort level and complying with the British standard of space between rows, which requires a minimum passage of 350 mm. Finally, Figueras was  the right partner for this building because of its international environmental certifications. This building soon hopes to reach the highest LEED rating possible.

Product supplied

The Top 5036 seat was chosen by Siemens as it was the most comfortable seat tested by the project managers for use in a space like this, which must accommodate long conferences. In order to comply with the country’s regulations, the seats and backrests were upholstered in 100% wool. The seats feature the same bright red colour that can be seen in other elements of the building and they are equipped with LP tablets to allow meetings to be attended in comfort. Six of the seats in the first row are movable in case more space is needed for wheelchairs. These seats are easy to remove.

RELATED PROJECTS

Centre Pompidou
Centre Pompidou
Ahmanson Auditorium
Ahmanson Auditorium @ ArtCenter College of Design
New York Giants Training Center
New York Giants Training Center
Camlica_01
Çamlika Mosque